Oversigt | Om de ny beskrivelser

Om Folkets Hus Spillefolks dansebeskrivelser

Folkedans er en folkelig tradition, og specielt folkedans kan være meget svært at lære ved at læse (og se billeder). For at lære at danse, er det vigtigt at du prøver at danse med nogen der kan dansen. Når vi har lavet disse sider så er det for en støtte til hukommelsen. Du har måske været ude og danse folkedans en enkelt gang, og har lyst til at prøve det igen. Det kan også være at du har gjort det mange gange, men har lyst til, at introducere nogle venner til det.Vi håber at disse sider vil hjælpe dig at forberede dig sådan at du kan huske dansene når du skal instruere andre. De fleste vil nok bare bruge siderne til bedre at huske hvordan de forskellige danse foregår, sådan at man nemmere kan følge med når der danses folkedans.

Det er vores erfaring at specielt kredsdansene er en god måde at få startet en fest op med. De er nemme at lære, og selv med meget lidt erfaring, kan man hurtigt få et selskap ud at danse.

Det er ikke vores intention at dække over alle danske (og nordiske) folkedanse. Formålet med siderne er at beskrive de danse, vi danser jævnligt i folkets hus. (Der er så medtaget nogle få danse som vi har taget på video når vi har haft besøg fra Roskilde, eller når vi har været steder hvor man danser folkedans.)

 

Dansebeskrivelser er ofte en slags kodebeskrivelse af hvordan en dans er opbygget. Før dansen går igang skal man gerne med så få ord som muligt beskrive hvordan det foregår. Det bedste er, hvis man lige tager en af deltagerne ud, og viser de enkelte trin. det er en god ide at vise kun et trin ad gangen, og bagefter "øve" det ved at lade dansen gå videre. (De fleste mennesker har svært ved at huske flere ting ad gangen, når først kroppen har fået lov til at lære det, går det emget bedre). Danse-trin og tur siden giver en oversigt og forklarer de "telegrambeskeder" som selve dansebeskrivelsen er opbygget af.

Videobeskrivelser

Billede og videobeskrivelser giver ofte en bedre beskrivelse, end det, der kan skrives. Vi har baseret siderne dels på egne fotografier og optagelser, men vi linker også til hvad vi ellers kan finde på dancilla.com og på YouTube og på internettet i øvrigt. Vi har bestræbt os på, at lave levende videoptagelser fra hvor vi danser og har det sjovt. Mange er videoerne er optaget, uden at vi har fået starten af danen med, og der mangler måske også nogle ture, der vor fotografen vil beskrive orkesteret eller den øvrige stemning i salen. Folkets hus spillefolk står for at folkedans, det er noget folk altid har danset når der er fest, vi tager ikke specielt tøj (folkedragt) på når vi går til fest og danser. Vi vil gerne undgå at spillet og dansen bliver et opvisnings og udstillingsformål.

Vi henviser i øvrigt gerne til Landsforeningen af danske folkedansere, hvor man i netbutikken kan købe udmærkedet videoer, DVD-er, bøger, CD-er og bånd. Og materiale du kan købe hos Landsforeningen mere dansepædagogiskt anlagt. Vi prøver at bruge nogenlunde samme sprog som Landsforeningen, sådan at der ikke opstår begrepsforvirring. Dog har er der nogen steder hvor vi har opfundet egne ord.

For os er folkedans levende, og ligesom dansene i gennem tiderne har ændret sig, lvar vi nogen gange lidt om på turene. For eksempel har vi indført "mellemklap" i Baglæns Kontrasejre, og når børnene danser sving egen hurretrin, bruger de ikke almindelig dansefatning men forlænds korsgreb med strakt venstrearm.

 

 

Planer med disse sider

Vi vil prøve at udvikle værktøjer sådan at man kan se dansen i slow motion for at bedre se hvordan man gør, vi er ikke blege for at bruge videomateriale andre steder på internettet, hvis du har materiale, som du mener egner sig, må du gerne sende en mail